PENYAKIT HATI  

Posted by admin

jgn dibiarkan nafsu mengawal diri



Salam...

Aku baru je lepas tgk cite SANTAU.. mmg bez jgk cite tu.. melatah jgk aku dibuatnye.. haha.. hmm.. tapi pape pn.. cite tu agak mmberi bnyk pengajaran pasal PENYAKIT HATI yg feymes dikalangan org2 kite (melayu) terutamanya..

k,k.. ckupla intro ye.. aku xnak cite bnyk.. juz nk kongsi serbe sedikit pngajaran yg aku dapat pas aku tgk crite nih..

Pada permulaan crite de paparkan satu ayat ni :


SURAH AN-NASS (AYAT 1-6)

Katakanlah (wahai Muhammad): "Aku berlindung kepada Allah Pemulihara sekalian manusia.
Yang menguasai sekalian manusia. Tuhan yang berhak disembah sekalian manusia. Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam. Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia".



secara kesimpulan crite ni la kn.. terdapat keluarga di taman tu.. Halim, Hussin n Man.. Halim berkwn sgt rapat ngn Hussin shinggakan dianggap sbg adik-beradik.. segala kepercayaan diberikan Halim kpd Hussin.. tp Man dianggap sbg jiran yg"annoying" oleh Halim.. akhirnya.. Halim mndpt tahu yg dalang kpd sgale masalah halus yg menghantui keluarga die adalah Hussin sndiri.. mujur jiran Halim yang Man tu tahu sebe sdikit tntang ilmu2 ni n dpt tlong Halim sikit2..

Soo.. pngajaran drpd crite ni.. bg aku.. emm.. jgn la slalu bersangke buruk ngn org.. tu yg 1st la.. mmg la kdang2 prangai org yg "annoying" tu mmbuat kite fkir bukan2 pasal org tu.. aku pn de gak mcmtu kadang2.. geram la katekan.. hehe.. tp lpas tgk cite nih.. xdapat bygkan la plak kn.. org yg paling rapat ngn kite rupenyer yg paling busuk hatinye.. huhu.. soo.. fkir2 la ye..

last lepas habis crite pn de papar satu ayat jgk :


SURAH AN-NASR (AYAT 1-3)

Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia masuk dalam agama Allah beramai-ramai. Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepada-Nya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat.



crite Santau ni mmg bez.. pngajaran die pn mmg cukup,cukup,cukup bez.. huhu..

jadi.. aku harap sgt kite smua trmasuk diri aku sndri.. hindarkanlah PENYAKIT HATI.. xde manfaat klu kite dengki2 pastu kite "buat" die.. tambahkan amarah kite adelah.. sume ni "bisikan".. jgnlah kite terpedaye dgn "bisikan" nie.. Insya-Allah..

Sekian..

Salam

NALURI...?  

Posted by admin

Gambar Hiasan
"gambar yaya xsempat amek...hehe..."


Salam...


Hari ni aku nk cite sket pengalaman perasaan yg aku rase da lame gyle tependam ngn tetanam jauh kt sudut ati aku... huhu... emm... klu dikire lamenye la kan... aku rase ade jgak la dalam 12 tahun lamenye... hahaha...

camni citenye...

hari tu aku de g umah mmbe aku... sje la kn... aku juz nk dtg borak2 je... xde bnde laen... kebetulan plak time aku dtg tu... ank buah die ade... waaa... umur die dalam 2 tahun... kcik lg... name die khairiyah... panggil yaya... mmg comel baby tu... k dah... abes intro pasal yaya... skang cite aku plak... hehe...

ntah camne la kn... timbul satu prasaan sayang kt baby tu... hahaha... aku pn xtaw cmne bley timbul balik prasaan tu... lame gyle aku rase aku tinggalkan... smpai aku pn xprasan yg aku da lupe prasaan cmtu kat baby... aku pn ape lg... aku amek yaya... maen2 ngn yaya... dukung yaya n bwk yaya g jln2 kt lua umah mmbe aku tu... sronok plak rasenye... :)

sempat jgk aku cium pp yaya... yaya plak tesengeh... haha... aduhai... aku pn sempat gak suap yaya pau kacang sikit yg mak aku kkuskan pg tadi... mmg sedap pau tu... hasil tgn ibu la katekan... mane xsdap kn... hehe... time aku suapkan yaya pau tu... yaya mkn betol... hahaha... tegelak aku... padahal yaya da mkn nasi da... ni nk mkn lagi... ape2 la yaya ni... hehe... mase yaya makan tu... aku tnye yaya... "sdap x yaya??" patu yaya geleng2 kpale... hahaha... tapi ble aku suap yaya nk lagi... hahaha... mungkin geleng yaya tu mksudnye angguk kot... hehe.. klaka la yaya nih... :)

da mase da aku nk balik nih... dari luar umah tu... aku nk bwk la yaya msuk umah... merengek yaya bile aku nk kasi yaya kat mak yaya... hehe... manje dak yaya nih... yg mmbe aku plak cakap si yaya ni gatal sbb nk mlekat ngn aku je... hahaha... mcm2 la yaya nih... :)

ble aku blik umah je... aku trigt balik aku time dulu2... time tu aku drjah 2... aku mmg suke maen ngn baby... time drjah 2 tu aku slalu layan adek aku yg bongsu... haha... mcm2 karenah... pastu baru aku tringt balik... rupenye prasaan yg aku rase time jmpe yaya tadi tu rupenye same ngn prasaan aku ngn adik bongsu aku dulu... aku rase sayang sgt ngn baby... hehe...

ntah laa... ade org ckp tu naluri ayah ntuk zaman aku skang nih... hehe... tapi aku rase tu cume prasaan sayangkan baby... tu je...

sjak dari jmpe yaya tu... ble aku jmpe baby kt mane2 je... aku tesenyum... hehe... n then... dalam mase yg same... aku terfkir plak ngn nasib baby yg xsempat merasai kehidupan dunia... nasib baby yg xsempat nk rase org sayang die... org manjekan die... cian baby yg kne buang merate rate tempat... paling trok skali baby yg kne buang kt tong sampah ngn longkag... apelah salah diorang... aku tetibe plak rase sebak... aku juz doakan org yg melakukan sume tu sedar dan bertaubat... dan ntuk baby yg kurang bernasib baik tu... aku doakan berada di sisi Allah...

xlupe jgk kat baby yg kte tgh jage skang nih... jgnlah kite seksa die... jgnlah kite dera die... anak merupakan amanat Allah... anak jgk merupakan rezeki... sooo... jglah die sbaiknye mcmne kite jg diri kite... didik lah die... huhu... sebak plak aku ckap cmni...

k lah... tu je aku nk post ari ni sbg diari aku... aku brsyukur sgt sbb pertemuan aku ngn yaya buat aku terbukak balik hati aku ntuk baby yg da lame terkubu... mungkin ade hikmah disebalik sume nih... slame 12 tahun barulah timbul balik perasaan tu... terima kasih Ya Rabbi...

ABAH...  

Posted by admin

aku n nana



Salam...

Aku xbley tido sbenarnye.. ape ag.. wat la diari sikit.. sikit je.. xnak cite bnyk2.. ngantok gak sbenarnye.. haha..

Kali ni aku nk bercerita sikit pasal ayah aku atau lbih slese aku pnggil beliau dgn name timangan 'abah'..

Serba-sedikit pasal beliau.. beliau merupakan abah aku sejak tahun 1990 hinggalah akhir hayat aku.. beliau mempunyai pendirian yg tegas.. tetap brdiri atas kaki sndiri.. beliau juga seorang yg senang untuk bwk berbicara.. bercerita-ceritalah maksudnye.. ataupun berbincang kan.. beliau juga mempunyai satu sifat yg aku betol2 kagum n sdap mata memandang.. penyayang.. itulah yg dinamakan kasih sayang seorang ayah..

sejak adik aku yg bongsu ataupun yg ketiga ataupun yg terakhir mule masuk asrama.. aku perasan.. suasana rumah yg dulunye meriah dgn telatah abah ngn nana (adik bongsu aku) mule pudar.. sikit-sikit.. lame2 banyak.. wajah ceria yg senang terpancar dr raut wajah abah pn kian pudar.. wlupn xketara.. tp abg taw..

saba bah.. nak wat macam mane bah.. ni la lumrah dunia.. abah pn kne pandang jgk.. ramai lg parents yg kt lua sana tu yg anak2 diorang berjauhan sesangat dari kluarga diorang.. parents diorang lagilah sunyi.. wat plak parents yg xkeje dah kn.. lg la sunyi bah.. tapi xpe bah.. selagi abg de kat bangi ni.. abg cube balik seberape bnyk yg mungkin lah kn.. hnye ntuk abah ngn mak rase akan kehadiran anak abah ngn mak kt rumah tu.. bialah abg wakilkan adik2 yg xdapat balik.. abah ngn mak jgn risau..

kalau abah nak taw.. abg selalu sgt perasan abah maen2 ngn mawi tu.. ntuk pengetahuan pembaca.. mawi = kucing peliharaan kami.. hehe.. abah selalu manje2kan si mawi tu.. walaupun mawi wat xtaw je.. hehe.. teruk la si mawi nih.. ape daaa.. abg pn perasan bah.. abah slalu dukung2 die.. bwk die kuar jalan2 kt lua walaupun mak xkasi.. hehe.. aku nmpak sgt kasih syg seorang ayah kat situ.. mmg kadang2 sukar untuk seorang ayah menunjukkan demonstrasi kasih syg.. aku faham sbb aku pn lelaki.. tp aku bersyukur sbb aku diberi peluang ntuk melihat besarnya kasih syg seseorang ayah ade..


ni la mawi.. hehe..


dgn kekerapan abah melayan ngn manje2kan si mawi tu.. abg dpt nmpak.. raut wajah abah berubah ceria sama mcm nana ade dulu2.. ceria sgt2.. abah ade tempat ntuk curah kasih.. dr tu jgak.. abg macam dpt rase la bah.. abah mcm idamkan seorang cucu.. hahaha.. ini hnye pd firasad abg je bah.. jgn mara ye bah.. firasad anak xsekuat firasad seorang ayah ngn ibu..

tp tulah.. ble abah maen2 ngn mawi tu.. abg rase terharu sgt.. abah bnyk tunjukkan bnyk kasih syg yg abah bley bg.. dulu wktu abah kcik2 abg rase abah xsgt tunjukkan kasih syg smpi cmtu kt abg.. haha.. tp xpe bah.. abg bersyukur sessangat jgk.. sbb abah macamtulah abg bley jd ape yg abg jd skarang ni..

abg taw adik bradik abah yg laen da mule menimang cucu masing2 kat pehe diorang.. abg dpt rasekan bah.. prasaan seorang ayah nk mnimang cucu.. mmg seronok.. tp saba ye bah.. bg mse ntuk abg corak mse depan abg dlu.. n then barulah abg bincang pasal ni.. maaf ye bah..

abg mmg nk yg terbaik ntuk mak ngn abah.. abg try beri sgalenye yg terbaek.. abg usaha bah.. sbg anak.. motif utama abg juz nk abah ngn mak selese dgn adenye anak macam abg.. abg nk abah slese abg ade.. klu bley.. abg xnak lgsung wlupn stits air mate abah atupn mak jatuh sbb abg.. itu yg abg usahakan selame ni.. hanye ntuk abah ngn mak.. nilah usaha yg xseberape dr abg ntuk abah ngn mak yg dah terlalu bnyk berkorban ntuk anak2..

akhir sekali.. abg sgt2 berbangge mempunyai ayah macam abah ngn mak macam mak yg abg de skarang ni.. xde sape lagi yg bley belakon nk mnyerupai peribadi abah abg.. abg cube mnjd anak yg soleh.. abg cube memimpin adik2.. kelak mase depan kite cerah.. dipermurahkan rezeki.. dipermudahkan perjalanan dunia dan akhirat.. Insya-Allah.. Amin Ya Rabbi..

ikhlas dari abg.. khas untuk abah.. terima kasih abah..

salam..

kesedaran & kesyukuran dari-Mu  

Posted by admin





Salam...

Baru-baru ni aku baru je lepas g Kedah beramai-ramai secara konvoi. ini pn baru hilang penat.. tu yg post blog nih.. letih wooo.. haha.. yang ni merupakan antara program besar Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi yang aku excited sgt nk join.. haha..

Aku mmg xtaw langsung ape aktiviti yg diorang sediakan untuk konvoi kali nih.. walaupun dah di bagi tentatifnye.. aku tetap x bace.. haha.. sori ye pengarah..

Tanggal 10 April 2010 yang jatuh pd hari Sabtu.. Kitorang mule begerak ke Kedah.. prjalanan mengambil masa selama 5 jam.. xtermasuk berhenti berehat di RnR untuk 3 kali.. konvoi kali ni mmg agak relax prjalanannya (bagi aku la) sbb bnyk gak berhenti di RnR.. hehe.. yelaa.. lagipun jelez tgk mmbe satu kete aku ni tido sepanjang pejalanan.. siap bermuzik lagi tu.. hahaha.. mmg dugaan tol..

Tiba sahaja di Kedah.. kami terus ke destinasi pertama kami iaitu di rumah anak-anak yatim, PERKIM.. haaaa.. inilah motif utama aku post blog nih.. kat rumah ni laa dimana timbul sesuatu yang aku x taw nk cakap camne..

Aktivit di rumah anak-anakh yatim ni bermula dengan ucapan alu-aluan drpd pengerusi majlis.. diteruskan dgn ucapan.. emm.. macam pegetua la kat situ.. kemudian diteruskan pula dgn ucapan YM En. Marwi.. ucapan En. Marwi tidak lain dan tidak bukan banyak memberi semangat kpd anak-anak DATAR di situ untuk teruskan kehidupan masih panjang dengan belajar bersungguh-sungguh kerana ilmu pengetahuan itu yang membezakan serba-sedikit taraf seseorang manusia itu.. aku amat-amat sgt tertarik dgn ucapan beliau dan aku hanya mengaggukkan kepala aku sepanjang ucapan beliau menandakan setujunya aku pada setiap kata-kata beliau..

Kemudian diteruskan dgn persembahan silat drpd skuad demonstrasi pihak persatuan.. gedebak gedebuk..!! seronok aku tgk wajah anak-anak DATAR yang dari raut wajah diorang aku rasekan diorang betol2 kagum.. dan mungkin de gak yg terdetik kt hati diorang nk join silat ni.. hehe.. tahniah kpd skuad demo sbb dpt mencetuskan perasaan minat akan silat ni kpd anak2 DATAR.. untuk anak2 yg nk join.. joinlah besungguh-sungguh sbb ilmu yg kalau kite blajar 6 bulan.. 6 bulan la ilmu kite.. :)

Kemudian.. kami mengagih-agihkan sedikit makanan ringan kpd anak2.. air kotak dan kek apollo.. hehe.. aku xtaw la.. aku suke tgk wajah diorang.. mcm beseri je ble tgk ktorang sume.. hehe.. tu yg sronok aku nk mlayan diorang tu.. kami pn mkn bersama sambil beramah mesra dgn anak2 DATAR..

Tapi.. aku xbrape nk selera sgt mkn ngn minum.. aku xtaw laa.. mungkin aku terlalu sgt fkirkan keselesaan yg mungkin aku dapat berikan pd anak2 DATAR tu.. aku juz melihat telatah diorang sesama sendiri dan ada juga yg bermesra bersama ahli kembara..

Apabila diumumkan masa untuk bertolak dari pengarah program.. aku tetibe je mule terase sebak kt hati aku.. aku xtaw knape.. dr awal aku dtg sini de satu perasan lain yg mlekat kt hati aku ni.. huhu..

Kitorang bersalam-salaman dgn anak2 DATAR.. aku masih pegang lagi air kotak laici.. niat nk sedekahkan kt salah seorang anak DATAR.. tgh bersalam-salam.. trdetik nk bagi air kotak ni kat salah sorang anak DATAR.. aku pgang tgn die dan aku bagi die air kotak tu.. aku ckp.. "nah.. minum ye dik".. tesengih die.. mase tu hati aku mcm terbuka luas.. lapang sgt dada bile tgk raut muka die yg gembira.. aku terus usap2 sikit kepala die.. pernah ada ustaz aku dulu ckp.. "kalau kite usap kepala anak yatim.. mst dpt pahala.." tu yg aku usap tu.. hehe.. alhamdulillah.. rase lapang hati lpas tu..



Kenapa aku pilih banak tu..? sbb.. mase ucapan diberi pada awal2 program.. ade ahli dr kembara bertanyakan nama dan soalan lain yang aku xdapat detect.. hehe.. cube teke anak tu watpe?? haaa.. ni yg wat aku tertarik nih.. anak tu tunjuk tunjuk tande senyap.. kire suruh senyap la kn.. dgn meletakkan jari telunjuk die kt mulut die.. waaa.. aku betol2 tertarik.. nampak sgt didikan yg dibagi kt situ betol2 membentuk peribadi anak tu.. amin.. :)

Masuk je dalam kete.. aku masih rase sebak sgt.. xtaw la nape.. mungkin aku nk tinggal kt situ.. nk layan diorang.. nk bg taw diorang dunia luar ni bnyk cubaan.. kne tetapkan pendirian.. xboleh jd macam lalang.. jgn terlalu lalai dgn hiburan dunia.. mst selalu dekatkan diri dgn Allah.. ntah laa.. mugkin tu hnya perasaan.. tp tulah.. sebak sgt nk tinggalkan diorang..

Sejak dr tu aku merasa.. aku yg masih lagi dikategorikan sbg anak kpd ibu bapa aku.. rasa bersyukur sgt atas nikmat mempunyai keluarga yg Allah berikan pd aku.. aku tidak diuji sebagaimana anak2 DATAR tu diuji yakni dgn xde ibu bapa yg menjaga diorang.. xde ibu bapa yg beri tunjuk ajar diorang.. xdapat merasai kasih sayang ibu yang tiada tolok bandingnya dan xdapat merasai kasih sayang ayah yang hebat di mata anak.. aku berdoa agar anak2 itu diberikan jalan yang mudah untuk menghadapi ujian Kau samada di dunia mahupun di akhirat Ya Allah.. sesungguhnya Kau yang Maha Adil lagi Bijaksana dalam segala-galanya..

amin Ya Rabbi..

Tahniah pd pengarah sbb memilih lokasi rumah anak2 yatim sbg destinasi aktiviti.. sekurang-kurangnya kite dapat mengetahui.. ade yg jauh lagi xbernasib baik dr kite.. jadi.. kite haruslah sedar dan bersyukur ke atas-Nya dengan apa jua yg Dia berikan pd kita..

Sekian, terima kasih.. :)

Program Kembara : Jejak Panglima  

Posted by admin





Salam...

Tanggal 10 April 2010 hari Sabtu,

Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi menganjurkan Program Kembara : Jejak Panglima ke Alor Star, Kedah. Sebanyak 20 buah kereta yang mengambil bahagian dalam program ini bersamaan dengan 60 orang peserta.



Semua peserta berkumpul di Kelab Sultan Sulaiman dari jam 7 pagi untuk sesi pendaftaran, sesi pergambaran dan pengagihan tentatif dan pelekat kereta. Sedikit taklimat diberikan kepada semua peserta sebelum bertolak. Program dirasmikan oleh abg Nasir dan kesemua kereta mula bertolak tepad pada pukul 9 pagi.

Sepanjang perjalanan pergi, kami mengambil 2 perhentian. Perhentian yg pertama di perhentian Rawang untuk bersarapan dan perhentian yang kedua di perhentian Sg. Perak untuk makan tengah hari.




Kami tiba di Kedah pada pukul 3.30 ptg.
Destinasi pertama kami merupakan rumah anak-anak yatim, PERKIM. Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz hanafi telah menghulurkan sumbangan kepada rumah tersebut dan memberikan sedikit cenderamata kepada anak-anak di rumah itu. Di situ kami memperoleh sedikit kesedaran dimana tatkala melihat anak-anak tersebut, kami amat-amatlah bersyukur akan kesenangan yang telah Allah berikan pada kami. Kami berdoa agar anak-anak tersebut dimurahkan lagi rezeki mereka dan mempermudahkan perjalanan hidup mereka bukan sahaja di dunia malah di akhirat juga.




Destinasi kedua kami merupakan makam Pak Hj. Zain. Kami menghadiahkan Surah Al-Ikhlas beramai-ramai kepada arwah.

Destinasi ketiga kami merupakan tempat penginapan kami iaitu di Kompleks Sukan Muadzam Shah (Hijau Kuning). Kami menginap di situ untuk satu malam.



Terdapat dua program untuk malam itu di Dewan Sebaguna Kompleks tersebut.
Program yang pertama merupakan sesi forum bersama En. Yahya.
Program yang kedua juga merupakan sesi forum bersama ahli lama silat cekak yang bertajuk Ustaz Hanafi, yang saya kenali.
Program ini disertai bersama oleh para pelajar sekolah yang juga merupakan ahli silat cekak.

Tanggal 11 April 2010 hari Ahad,

Kami meneruskan perjalanan ke destinasi keempat kami iaitu d Muzium Negeri Kedah. Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi telah memberikan sebilah Parang Lading beserta sejarah mengenai Ustaz Hanafi dan perjuangannya untuk dipamerkan di muzium tersebut.

Destinasi kelima kami merupakan Pekan Rabu yang terkenal dengan tempat untuk membeli-belah. Semua peserta diberi masa untuk membeli serba-sedikit untuk dibawa pulang.



Destinasi keenam kami merupakan rumah En. Abdullah. Terkenang kembali segala kenangan lama antara ahli-ahli lama yang sempat berdamping dengan Ustaz Hanafi. Kenangan yang jauh terkubu di sudut hati ahli-ahli lama menjadi cerita menarik yang dapat dikongsi bersama oleh generasi baru silat cekak sebagai panduan untuk kami di masa akan datang. Sesi bersalaman sebelum pulang antara ahli-ahli begitu menyentuh perasaan sehingga ada yang menitiskan air mata. Ini kerana segala kenangan pahit manis yang dulunya dilalui bersama dapat dikupas kembali.

Destinasi seterusnya merupakan Kuala Lumpur.
Kami berhenti di beberapa perhentian untuk berehat dan bersolat.

Destinasi terakhir kami merupakan pehentian Rawang. Kami bersalam-salaman sebelum masing-masing menuju ke haluan masing-masing.

Akhir sekali saya ingin mengucapkan tahniah kepada pengarah dan pengurus serta ajk-ajk yang telah bertungkus lumus untuk menjalankan program ini. Bagi saya program ini berjalan amat lancar. Kami semua bukan sahaja seronok berjalan malah dapat memperoleh pelbagai info dan input yang berfaedah yang boleh kami guna di masa akan datang. Kekalkan dan tingkatkan prestasi. Tahniah.

Sekian, terima kasih.

KENANGAN UJIAN PRAKTIKAL SRP  

Posted by admin



Salam...

Mungkin terlalu awal aku nak cite bende nih sebab event ni baru je lepas, petang tadi.. huhu.. tapi xpelah.. aku cerite jgklah serbab sedikit kenangan yg aku dpt dari ujian tadi...

Sebelum aku amek bahagian dalam SRP nih ataupun name pangajangnye Sijil Rendah Persilatan... jujur aku ckp aku mmg gemuruh... mmg gemuruh xterkate... macam... emm... tak taw nk ckp cmne... haha.. sori eh.. tapi setelah mendapat dorongan yg cukup mmbantu drpd rakan2 sperjuangan... huh.. dapat la jgk sikit keberanian yg ku cari tu.. cewah.. haha.. alhamdulillah...

Ujian SRP 2010 nih berlangsung di akademi persatuan di keramat, kuala lumpur... event ni bermula pada jam 0900 sampailah jam 1300... mase nk melangkah masuk ke akademi tu.. gemuruh aku da mule dahhhh... aku ckp "abesla aku ni.."... sejak time tu aku try tenangkan diri aku... borak2 ngn mmbe.. gelak2.. hu ha hu ha... haha.. membantu jgk laa.. fuh.. syukur... huhu...

Bermulanya SRP... jeng,jeng,jeng...!!!! fuh... tarik nafas... hehe..

Wokeyh...

Giliran aku antara yg terawal la jgk... daripada 64 calon.. aku yg ke 33.. adoi.. hehe.. boley laa.. ktorang wat warming up n beberapa senaman rutin.. kmudian diberi taklimat ringkas mengenai ujian SRP nih... n then... nama calon pertama dipanggil... waaaa... da mula daaa.... hahaha...

Ktorang dari tempat menunggu giliran... kawasan yg diuji tu ditutup... kire diasingkan la... tetibe dgr suara... cheettt...!!! hiaaakkk...!!!! aarrrrgghh...!!! n mcm2 lagi... hahaha.. klu tulis kt blog ni nmpk cm org kne sawan... haha.. tapi try la bayangkan ye.. punye la smangat si tester ni mengetest ktorang sume.. huhu...

Sampai je giliran aku.. "Muahammad Al-Azi".. dipanggil.. aku pn belari laa.. masuk2 gelanggang je.. peh.. meriah.. ngn tongkat ngn parang ngn muke bengis masing2.. haha.. tahan je la kn.. nk wat cmne.. huhu..

sebelum mule.. aku diberi taklimat sikit dari juri.. "wat buah ngn laju n kemas ye"... "pemakan tu kasi kawal sikit"... aku tak dgr sgt pe juri tu ckp.. aku tgh dlm dunia aku.. fokus.. tak nak silap.. n aku bnykkan selawat time tu.. huhu.. sori juri.. n then.. bermulalah.. "gedebuk".."gedebik".."piap".. n mcm2 lagi bunyi yg de... haha.. alhamdulillah sume berjalan ngn lancar.. terasa sekejap sgt..

Selesai je ujian.. aku tros cari air n then dduk.. temenung.. hehe.. yelaa.. seronok yg teramat sbb da abes SRP... haha.. dlm mase yg same gak.. aku terbayang.. dapat jgk aku amek SRP sdangkn dulu aku takot gyle dgr SRP nih.. huhu..

Finally.. sume calon yg mengambil ujian pada ari tu diumumkan LULUS... waaa... aku bersyukur sgt.. usaha selama ni mendatangkan hasil yg agak memuaskan.. alhamdulillah...

Sume ni xkan jadi kalau aku tak bersama ngn kwn2 aku.. n especially wat azwan yg merupakan YDP silat cekak uniten yg sanggup turun padang juz nk aja ktorang yg aku rase agak terkapai2 la klu xde ko wan.. haha.. dari peribadi aku sndiri.. jjur aku ckp aku terharu sgt atas kesanggupan n keikhlasan ko tolong ktorang... terima kasih sgt2... aku tak taw nk balas jasa ko cmne wan.. huhu.. trime kasih sgt2 skali lagi..

k lah.. mungkin sampai sini je kot.. klu de lagi.. aku post la lagi.. ni pn baru aku nk post stelah berzaman blog nih xterusik.. haha..

Terima kasih sbb mmbaca... salam...

Demo Majlis Pra Pelancaran 45 tahun Silat Cekak Hanafi  

Posted by admin

video


demo 1st aku depan majlis tertinggi silat cekak ustaz hanafi... gabra...
p/s : aku yg mlompat masuk belah kiri, yg berguling, yg laen tu xtaw nk describe cmne... sori... =p





salam...

lame bebenor aku x post blog aku nih... huhu... rindu la plak kn mse mule2 ghairah nk post blog... hehe...

okeyh... mulelah pengembaraan...



tanggal 8 Disember iaitu merupakan hari Selasa merupakan hari bermulanya aku dan rakan anggota yg lain memulakan latihan demonstrasi silat cekak yg akan berlangsung pada 12 Disember iaitu pada hari Sabtu di Keramat, Kuala Lumpur...

aku igt juz nk ceritakan secara sinopsis jela... sebab rasenye xbnyk ntuk diceritakan... juz enjoy jela video tu ek... hehe...

seramai 5 ahli silat cekak hanafi uniten bekerjasama dengan pihak pusat akademi silat cekak yg terdiri dari 7 org... soo... kseluruhannya 12 org... dan 12 org ni lah yg ditugaskan ntuk mempersembahkan demonstrasi silat cekak di hadapan majlis tertinggi persatuan silat cekak... fuh... goyang beb... huhu...

cume tinggal 4 hari je ntuk kami sume wat latihan demonstrasi... dan akhirnya... hasil 4 hari kami adalah seperti di dalam video bercampur dgn rasa gugup ngn gentar sbb wat demo depan guru utama... hehehe... aku la tu... =p

aku betol2 menghargai jasa pihak pusat sbb mngundang ahli silat cekak uniten untuk berdemonstrasi bersama-sama mereka... kenangan yg betol2 aku xbley lupekan terutamanye mase wat demo depan guru utama... fuh... bape kali ntah aku nk ulang bnde yg same aku ckp nih... haha.. tapi seyes cuak gyle...

huh... pe lg ek?? hmmm... xtaw la nk cite pe lg... pape pn... klu de pe soalan... terus ke shout box ek... hehe...

enjoy da video... XD

salam 1 malaysia...

trime kasih...